FAQ (Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις )

Πόσο κοστίζει η δημιουργία ενός eshop; Αυτή είναι μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που λαμβάνουμε από υποψήφιους πελάτες και από τους χρήστες του διαδικτύου που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μία προκαθορισμένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, καθώς το τελικό κόστος ενός eshop εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τους οποίους μία εταιρεία δεν μπορεί να γνωρίζει εάν δεν προηγηθεί μία λεπτομερής συζήτηση με τον υποψήφιο πελάτη.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τις συνήθεις τιμές για τη δημιουργία ενός eshop στην ελληνική αγορά, καθώς και τους παράγοντες που καθορίζουν το συνολικό κόστος.

Δημιουργία eshop – Κόστος στην ελληνική αγορά Για τη δημιουργία ενός “τυπικού” ή συνηθέστερου eshop στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να υπολογίσετε ένα ποσό από 800€ έως 5000€. Φυσικά, υπάρχουν και ηλεκτρονικά καταστήματα που μπορεί να κοστίσουν ακόμη και δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ωστόσο αυτά ανήκουν σε μεγάλα εμπορικά σήματα με προηγμένες λειτουργίες, εξειδικευμένες εξωτερικές συνδέσεις, προσαρμοσμένο σχεδιασμό, μεγάλο αριθμό προϊόντων και δεν αντιπροσωπεύουν τον κανόνα.

Όταν αναφερόμαστε σε ένα “τυπικό eshop”, εννοούμε ηλεκτρονικά καταστήματα για μικρομεσαίες, μεσαίες και σχετικά μεγάλες επιχειρήσεις, αφήνοντας έξω τα έργα για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό κατάστημα ανήκει στην πρώτη κατηγορία, και επομένως σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν εάν το συνολικό κόστος θα κυμανθεί κοντά στα 800€, στα 5000€ ή κάπου ανάμεσα.

Αν σχεδιάζετε να αποκτήσετε μια ιστοσελίδα, μια από τις πρώτες ερωτήσεις που μπορεί να σας απασχολήσουν είναι πόσο θα σας κοστίσει.

Ωστόσο, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Το κόστος μιας ιστοσελίδας μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος της ιστοσελίδας που θέλετε να δημιουργήσετε, η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού, οι λειτουργίες που χρειάζεστε και πολλά άλλα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τη σχετικότητα της ερώτησης “πόσο κοστίζει μια ιστοσελίδα στην Ελλάδα;” και θα σας παρέχουμε μια καλύτερη ιδέα για το τι πρέπει να αναμένετε και πώς να αξιολογήσετε τις προσφορές που θα λάβετε.

Διάφοροι τύποι ιστοσελίδων

Το κόστος μιας ιστοσελίδας μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο της ιστοσελίδας που επιθυμείτε. Για παράδειγμα, ένα απλό blog ή ένας προσωπικός ιστότοπος με λίγες σελίδες περιεχομένου θα είναι πολύ πιο οικονομικός σε σχέση με έναν περίπλοκο ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου με εκατοντάδες προϊόντα και πολλαπλούς τρόπους πληρωμής. Επίσης, ένας βασικός ιστότοπος για μια μικρή επιχείρηση μπορεί να κοστίζει λιγότερο από έναν εξατομικευμένο ιστότοπο για μια μεγάλη εταιρεία.

Πολυπλοκότητα σχεδιασμού ιστοσελίδας

Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας σας είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το κόστος. Ένας απλός, μινιμαλιστικός σχεδιασμός με απλό χρωματικό συνδυασμό και διάταξη θα είναι πιο οικονομικός από έναν εξειδικευμένο ιστότοπο με μοναδικά γραφικά, κινούμενα σχέδια και άλλα διαδραστικά στοιχεία. Επιπλέον, όσο περισσότερες σελίδες και λειτουργίες έχει ο ιστότοπός σας, τόσο πιο ακριβός θα είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξή του.

Ένα όνομα χώρου (domain name) είναι μία λέξη που επιλέγουμε προκειμένου να μπορούμε με εύκολο τρόπο να συνδεθούμε με έναν υπολογιστή στο διαδίκτυο. Η λέξη αυτή πάντα προσδιορίζεται περαιτέρω από μία κατάληξη που χαρακτηρίζει κατά κάποιο τρόπο την “περιοχή” του δικτύου στην οποία ανήκει. Έτσι, για παράδειγμα για τον χώρο ονομάτων με κατάληξη .gr, ένα domain name θα έχει τη μορφή onoma.gr και επισκεπτόμαστε τις ιστοσελίδες που του αντιστοιχούν γράφοντας σε κάποιο πρόγραμμα πλοήγησης (browser) μια διεύθυνση της μορφής http://www.onoma.gr.

Φυσικό ή νομικό πρόσωπο προς το οποίο είναι δυνατό να υποβάλλονται δηλώσεις καταχώρησης από ενδιαφερόμενους να τους εκχωρηθεί όνομα χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ.

Φορέας ονόματος χώρου (registrant) είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο έχει εκχωρηθεί ένα όνομα χώρου .gr ή .ελ. Εναλλακτικά, μπορεί να συναντήσετε τους όρους δικαιούχος ή χρήστης.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) είναι Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, αρμόδια για τη διαχείριση και την εκχώρηση των ονομάτων χώρου με κατάληξη .gr και .ελ.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
Λ. Κηφισίας 60
Μαρούσι 151 25
Τηλ.: 210 6151000 (09:00-14:30)
Fax: 210 6105049
url: www.eett.gr 
Email: info@eett.gr

Η βάση δεδομένων που περιλαμβάνει το σύνολο των καταχωρηθέντων ονομάτων χώρου με κατάληξη .gr και .ελ και των ονομάτων χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ που τυχόν αποτελούν αντικείμενο δηλώσεων καταχώρησης, με τα στοιχεία τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε ένα από αυτά, όπως κατά καιρούς τα στοιχεία αυτά καθορίζονται από την ΕΕΤΤ με Απόφασή της. Επιπλέον, ο φορέας που διαχειρίζεται το Μητρώο είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των εξυπηρετητών ονομάτων και των αρχείων ζώνης (zone files) που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των ονομάτων χώρου με κατάληξη .gr και .ελ. Το Μητρώο ανήκει στην ΕΕΤΤ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σωστή και σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία χρήση του.

Ο nameserver είναι ένας υπολογιστής στον οποίο εκτελείται λογισμικό κατάλληλο για την εξυπηρέτηση DNS ερωτήσεων.

Κωδικός εξουσιοδότησης (authorization code/password) ονόματος χώρου .gr ή .ελ είναι ένας συνδυασμός χαρακτήρων που εξασφαλίζει την ταυτοποίηση του δικαιούχου του ονόματος και του επιτρέπει τη διαχείρισή του.

Οι ώρες ανανέωσης των DNS Zones για τα .GR και .ΕΛ Domains είναι στις:

03:00, 05:00, 09:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00 και 00:00.

Οι παραπάνω ώρες αφορούν την ώρα Ελλάδος (GMT +2).

Οι ώρες αυτές ορίζονται από το Μητρώο Ονομάτων Internet με κατάληξη .gr και .ελ και δεν μπορούν να αλλάξουν ή να επηρεαστούν από του Καταχωρητές.

Όπως ορίζει ο Κανονισμός Διαχείρισης και Εκχώρησης Ονομάτων Χώρου (Domain Names) με κατάληξη .gr ή .ελ, τα Domain Names με αυτές τις καταλήξεις μπορούν να ανανεωθούν για απεριόριστες διετίες.

Ταυτόχρονά όμως ισχύουν οι περιορισμοί ότι πάντοτε η Περίοδος Ανανέωσης σε έτη πρέπει να είναι πολλαπλάσιο του δύο (2) και το μέγιστο χρονικό διάστημα ανανέωσης είναι τα δέκα (10) έτη.

Μπορείτε δηλαδή, στο μεγαλύτερο σενάριο, να ανανεώνετε τα Domain Names σας μία φορά κάθε 10 έτη ή, στο μικρότερο σενάριο, να επιλέξετε να ανανεώνετε τα Domain Names σας μία φορά κάθε 2 έτη.

Η ελάχιστη διάρκεια ανανέωσης ενός .GR ή .ΕΛ Domain Name είναι τα δύο (2) έτη. Η περίοδος αυτή ορίζεται από το Μητρώο Ονομάτων Internet με κατάληξη .gr και .ελ (που είναι η αρμόδια υπηρεσία) και δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να ανανεωθεί ένα .GR ή .ΕΛ Domain Name είναι τα δέκα (10) έτη.

Γενικότερα, η Περίοδος Ανανέωσης ενός .GR ή .ΕΛ Domain Name σε έτη πρέπει να είναι πολλαπλάσιο του δύο (2). Με άλλα λόγια, η Περίοδος Ανανέωσης μπορεί να είναι 2, 4, 6, 8 ή 10 έτη.

Το cPanel είναι ένα δημοφιλές λογισμικό διαχείρισης φιλοξενίας ιστοσελίδων (web hosting control panel) που παρέχει μια γραφική διεπαφή και εργαλεία αυτοματισμού για την απλοποίηση της διαδικασίας φιλοξενίας ενός ιστοτόπου. Χρησιμοποιείται ευρέως από παρόχους φιλοξενίας ιστοσελίδων και προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να διαχειρίζονται εύκολα τους λογαριασμούς φιλοξενίας τους χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων.

Πλεονεκτήματα του cPanel:
  • Ευκολία χρήσης: Παρέχει ένα φιλικό προς το χρήστη γραφικό περιβάλλον που καθιστά εύκολη τη διαχείριση της φιλοξενίας ιστοσελίδων ακόμη και για αρχάριους.
  • Πλούσια χαρακτηριστικά: Προσφέρει μια ευρεία γκάμα εργαλείων και λειτουργιών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες διαχείρισης ενός ιστότοπου.
  • Αξιοπιστία: Το cPanel είναι γνωστό για τη σταθερότητα και την απόδοσή του, εξασφαλίζοντας αξιόπιστη διαχείριση φιλοξενίας.

Το cPanel είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και αξιόπιστα εργαλεία για τη διαχείριση ιστοτόπων, παρέχοντας ευκολία και ευελιξία σε χρήστες και διαχειριστές.

image
image
image
image
μην αφηνεις την ιδεα σου για αυριο

let's start your idea!